Note

Il problema interpretativo di Gerard nel dibattito sul gusto nel Settecento inglese

Chiara Sironi

Abstract


The chronological proximity of the publication of Gerard’s and Hume’s aesthetic essays gives rise to a delicate question of interpretation which casts doubt on Gerard’s influence on his master. This paper will demonstrate how their different concepts of taste (the former still talking about “faculties”, the latter about “sentiment”) and, consequently, the role of judgment justify the hypothesis that Gerard did not affect Hume’s theory of aesthetic evaluation.


Full Text

PDF


DOI: https://doi.org/10.13130/2039-9251/2935

NBN: http://nbn.depositolegale.it/urn%3Anbn%3Ait%3Aunimi-10016

Riferimenti bibliografici


BOURDIEU, Pierre, La distinzione. Critica sociale del gusto, tr. it. di G. Viale, a cura di M. Santoro, Il Mulino, Bologna 1983.

BREWER, John, I piaceri dell’immaginazione. La cultura inglese nel Settecento, tr. it. di D. Francesconi, Carocci, Roma 2009.

CARROLL, Noël, “Hume’s Standard of Taste”, Journal of Aesthetics and Art Criticism, 2, XLIII, 1984.

EMERSON, Roger, “The social composition of Enlightened Scotland: the Select Society of Edinburgh, 1754-1764”, Studies on Voltaire and the Eighteenth Century, 114, 1973.

FRANZINI, Elio, Filosofia dei sentimenti, Bruno Mondadori, Milano 1997.

GERARD, Alexander, An Essay on Taste: together with observations concerning the imitative nature of poetry, Scholars’ facsimiles & reprints, Gainesville 1963.

HIPPLE, Walter John, “Introduction”, in A. Gerard, An Essay on Taste: together with observations concerning the imitative nature of poetry, Scholars’ facsimiles & reprints, Gainesville 1963.

HUME, David, La regola del gusto, in D. Hume, Saggi morali, politici e letterari. Opere filosofiche, tr. it. di P. Casini, M. Dal Pra, U. Forti, E. Lecaldano, E. Mistretta, M. Misul, G. Preti, Laterza, Roma-Bari 1987.

HUME, David, Lo scettico, in D. Hume, Saggi morali, politici e letterari. Opere filosofiche, tr. it. di P. Casini, M. Dal Pra, U. Forti, E Lecaldano, E. Mistretta, M. Misul, G. Preti, Laterza, Roma-Bari 1987.

HUME, David, Ricerca sui principi della morale, in D. Hume, Opere filosofiche, tr. it. di M. Dal Pra, E. Mistretta, Laterza, Roma-Bari 1987.

HUME, David, Ricerca sull’intelletto umano, in D. Hume, Opere filosofiche, tr. it. di M. Dal Pra, E. Mistretta, Laterza, Roma-Bari 1987.

HUME, David, Trattato sulla natura umana, in D. Hume, Opere filosofiche, tr. it. di A. Carlini, E. Lecaldano, E. Mistretta, Laterza, Roma-Bari 2008.

KIVY, Peter, The Seventh Sense. Francis Hutcheson and Eighteenth-Century British Aesthetics, Oxford University Press, New York 2003.

LOCKE, John, Saggio sull’intelletto umano, tr. it. di V. Cicero e M. G. D’Amico, Bompiani, Milano 2004.

MONK, Samuel Holt, Il Sublime, a cura di G. Sertoli, Marietti, Genova 1991.

MORPURGO-TAGLIABUE, Guido, Il gusto nell’estetica del Settecento, a cura di L. Russo e G. Sertoli, Centro Internazionale Studi di Estetica, Palermo 2002.

MOSSNER, Ernest Campbell, “Hume’s “Four Dissertations”: An Essay in Biography and Bibliology”, Modern Philology, 1, XLVIII, 1950.

PRETI, Giulio, “Introduzione”, in D. Hume, La regola del gusto, a cura di G. Preti, Laterza, Roma-Bari 1981.

Rules and Orders of the Edinburgh Society for the Encouragement of Arts, Sciences, Manufactures, and Agriculture, 1755.

Scots Magazine, Volume XIX, January 1757.

Scots Magazine, Volume XVII, March 1755.

Scots Magazine, Volume XX, January 1758.

SERTOLI, Giuseppe, “Il gusto nell’Inghilterra del Settecento”, in L. Russo (a cura di), Il gusto. Storia di un’idea estetica, Aesthetica, Palermo 2002.

The Critical Review or Annals of Literature, Volume VII, May 1759.

The Monthly Review or Literary Journal, Volume XX, June 1759.

ULMAN, Howard Lewis, The minutes of the Aberdeen Philosophical Society 1758-1773, Aberdeen University Press, Aberdeen 1990.

WILEY, Margaret Lee, “Gerard and the Scots Societies”, Studies in English, 20, 1940.


Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.


Creative Commons License
This opera by Itinera - Rivista di filosofia e di teoria delle arti is licensed under a Creative Commons Attribuzione-Non commerciale-Non opere derivate 3.0 Italia License.
Based on a work at riviste.unimi.it.

Registrazione n° 593 del 12/11/2010 del Tribunale di Milano
2010 - Pubblicato in Italia. Alcuni diritti riservati