Focus

Il disgusto nel secolo dei Lumi

Maddalena Mazzocut-Mis

Abstract


In this essay I try to answer two different questions: ‘how can we define disgust?’ and ‘which kind of relationship is there between taste and disgust?’. In order to give a definition of the notion of disgust I analyze the works of different modern philosophers of the 18th century. In the first part of my writing I support the idea that disgust is strictly connected to the sense of smell. Taking into account this consideration and the idea that aesthetic feeling is never a mere pleasure of sense, I then make a distinction between feeling and emotion. This distinction allows me to say that disgust is always an emotion, and it is never connected to a judgment of taste. Within the experience of disgust, the distance and the disinterest that aesthetics requires are nullified: both in reality and in works of art disgust can never be mixed with pleasure. On this basis, I analyze the connection between disgust and hunger, as discussed by Diderot and Lessing, sympathy and animals. Ultimately, I can state that disgust can never be mixed with pleasure, and it can never find a place in the judgment of taste. Disgust isn’t opposed to beauty, but it marks its limits.


Full Text

156-174


DOI: https://doi.org/10.13130/2240-9599/3481

NBN: http://nbn.depositolegale.it/urn%3Anbn%3Ait%3Aunimi-11470

Riferimenti bibliografici


BERTOLINI, Michele - MAZZOCUT-MIS, Maddalena - MESSORI, Rita - ROZZONI, Claudio - VINCENZI, Paola (a cura di), Entrare nell’opera: i Salons di Diderot. Selezione antologica e analisi critica, Firenze, Le Monnier, 2012.

BURKE, Edmund, Inchiesta sul bello e il sublime, a cura di SERTOLI, Giuseppe - MIGLIETTA, Goffredo, Palermo, Aesthetica, 1998.

CORBIN, Alain, Storia sociale degli odori, tr. it. di SABA SARDI, Federica, Milano, Bruno Mon-dadori, 2006.

DE CONDILLAC, Étienne Bonnot, Trattato delle sensazioni, a cura di SALVUCCI, Pasquale, tr. it. di CARLINI, Armando, Bari, Laterza, 1970.

DE JAUCOURT, Louis, Sympathie, in Encyclopédie ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers, t. XV, Paris & Neuchâtel, Faulche & Cie., 1751-1765.

DIDEROT, Denis, Aggiunta alla Lettera sui sordomuti, in Id., Lettera sui sordomuti e altri scritti sulla natura e sul bello, tr. it. di FRANZINI, Elio, Milano, Guanda, 1984.

DIDEROT, Denis, Pensieri sparsi sulla pittura, la scultura, l’architettura e la poesia, per continuare i Salons, in Id., Sulla pittura, tr. it. di MODICA, Massimo, Palermo, Aesthetica, 2004.

DIDEROT, Denis, Salons, ed. by SEZNEC, Jean - ADHÉMAR, Jean, voll. I-IV, Oxford, Clarendon Press, 1975.

DU BOS, Jean-Baptiste, Riflessioni critiche sulla poesia e sulla pittura, a cura di MAZZOCUT-MIS, Maddalena - VINCENZI, Paola, Palermo, Aethetica, 2005.

FRANZINI, Elio, Tra gusto e disgusto, in FRANZINI, Elio (a cura di), Gusto e disgusto, Segrate, Nike, 2000.

GIORDANETTI, Piero - MAZZOCUT-MIS, Maddalena (a cura di), I luoghi del sublime moderno, Milano, Led On Line, 2005.

HERDER, Johann Gottfried, Plastica, tr. it. di MARAGLIANO, Giorgio, Palermo, Aesthetica, 1994.

HUME, David, Trattato sulla natura umana, a cura di LECALDANO, Eugenio, tr. it. di CARLINI, Armando, Roma-Bari, Laterza, 1982.

JAQUET, Charles, Philosophie de l’odorat, Paris, Presses Universitaires de France, 2010.

KANT, Immanuel, Critica della facoltà di giudizio, tr. it di AMOROSO, Leonardo, Milano, BUR, 1995.

KOLNAI, Aurel, Der Ekel, Tübingen, Max Niemeyer Verlag, 1974.

KORSMEYER, Carolyn, Savoring disgust. The foul and the fair in aesthetics, Oxford - New York, Oxford University Press, 2011.

KRISTEVA, Julia, Poteri dell’orrore. Saggio sull’abiezione, tr. it. di SCALCO, Annalisa, Milano, Spirali, 1981.

LESSING, Gotthold Ephraim, Laocoonte, a cura di COMETA, Michele - SPATAFORA, Giuseppe, Palermo, Aesthetica, 2007.

MAZZOCUT-MIS, Maddalena, Il senso del limite. Il dolore, l’eccesso, l’osceno, Milano, Le Mon-nier, 2009.

MENDELSSOHN, Moses, 82. bis 84. Literaturbrief, in Id., Rezensionsartikel in Briefe, die neueste Literatur betreffend [1759-1765], in Id. Gesammelte Schriften. Jubiläumsausgabe, Bd. 5, 1, hrsg. v. ENGEL, Eva J., Stuttgart, Frommann-Holzboog, 1991, pp. 130-137.

MENDELSSOHN, Moses, Scritti di estetica, tr. it. di LATTANZI, Lorenzo, Palermo, Aesthetica, 2004.

MENNINGHAUS, Winfried, Disgust: the theory and history of a strong sensation, trans. by EIL-AND, Howard - GOLB, Joel, Albany, State University of New York Press, 2003.

MILLER, William I., Anatomia del disgusto, tr. it. di FASANELLI, Maria Rosa, Milano, McGraw-Hill, 1998.

NUSSBAUM, Martha C., L’intelligenza delle emozioni, tr. it di SCOGNAMIGLIO, Rosamaria, Bologna, Il Mulino, 2004.

NUSSBAUM, Martha C., Nascondere l’umanità: il disgusto, la vergogna, la legge, tr. it. di COR-RADI, Consuelo, Roma, Carocci, 2005.

PERNIOLA, Mario, Disgusti. Le nuove tendenze estetiche, Ancona - Milano, Costa & Nolan, 1998.

ROUSSEAU, Jean-Jaques, Emile, in Collection complète des Œuvres, vol. IV, Genève, 1782; Emi-lio o dell’educazione, tr. it. di NARDI, Emma, Scandicci, La Nuova Italia, 2002.

RUSSO, Luigi (a cura di), Il gusto. Storia di un’idea estetica, Palermo, Aesthetica, 2000.

SOFOCLE, Filottete, tr. it. di PATTONI, Maria Pia, Milano, BUR, 20066.

TALON-HUGON, Carole, Goût et dégoût. L’art peut-il tout montrer?, Nîmes, Jacqueline Chambon, 2003.

TALON-HUGON, Carole, Morales de l’art, Paris, Presses Universitaires de France, 2009.

VIRGILIO, Eneide, a cura di CALZECCHI ONESTI, Rosa, Torino, Einaudi, 1970.


Refback

  • Non ci sono refbacks, per ora.



Licenza Creative Commons
Lebenswelt. Aesthetics and philosophy of experience. by http://riviste.unimi.it/index.php/Lebenswelt/index is licensed under a Creative Commons Attribuzione - Non commerciale - Non opere derivate 3.0 Italia License.
Based on a work at riviste.unimi.it.

ISSN 2240-9599